SepetALIŞVERİŞ SEPETİM
Sepetinizde ürün yok
BLOG
Yayın Tarihi : 08.05.2024 11:00 | Güncellenme Tarihi : 08.05.2024 11:18 | Teknoloji
Laptop Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Laptop Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler Neler?

Son dönemde iyi laptop tavsiye ve önerileri isteyen kişilerin oranı oldukça fazla; çünkü hemen herkes satın alacağı cihazın uzun süre kendilerini idare etmelerini istiyor. Bu durum da kaliteli bir marka ve model ile mümkün. Laptop alırken dikkat edilecek hususlar son derece kapsamlı bir şekilde incelenebiliyor.

Bazı dizüstü bilgisayar modelleri, grafik ve hız performansıyla ön plana çıkıyor. Bazı tasarımlar ise stabilite, ısınmama, sessiz çalışma ya da pil performansı ile dikkat çekebiliyor. Bu detayların tümü aynı bilgisayarda olsun istendiğinde ise fiyatı yüksek olabiliyor. Dizüstü bilgisayar alacak olan kişilerin bu noktada ilk önce ihtiyaçlarını ve bütçelerini belirlemesi gerekiyor. Öyleyse bir laptop alırken nelere dikkat edilmeli? Yazımızda tüm detayları size aktarıyoruz.

Laptop satın alırken dikkat etmek gereken unsurlar aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

Kullanım Amacı

Laptop satın almadan önce hangi amaç kapsamında kullanılacağının belirlenmesi gerekiyor. Eğer yalnızca internette gezinmek, dizi ya da film gibi fazla güç gerektirmeyen işlemler için cihaz aranıyorsa giriş segment modeller idealdir; fakat çizim, oyun ya da photoshop gibi CPU ve GPU detaylarını yoğun biçimde kullanan işlemler için üst segmentte yer alan modellerin tercih edilmesi gerekiyor.

İşletim Sistemi

Laptop satın alırken dikkat edilmesi gereken özellikler arasında işletim sistemi de yer alıyor. Microsoft’un en son işletim sistemi olarak bilinen Windows 10, kişilere pek çok cazip imkân sunuyor. Windows 10; akıllı telefon, Xbox oyun konsolu, tablet ya da diğer bilgisayarlarla verimli bir etkileşim içinde çalışma imkânı tanıyor. Aynı zamanda Windows işletim sistemi, oyun oynamak isteyenler için Mac bilgisayarlara oranla daha çok seçenek sunuyor.

MacOS işletim sistemi bulunan bilgisayarlar, Windows’ta olduğu gibi oyun imkânı sunmayabilir. Ancak üst düzey güvenli kullanıcı deneyimi vadediyor. MacOS Catalina sürümü sayesinde pek çok yeniliği de beraberinde getiriyor. IOS işletim sistemini barındıran diğer cihazlarla uyumluluk göstermesi de sunduğu avantajlardan bir diğeridir.

Ekran Boyutu

Laptop alırken dikkat edilecekler arasında önemli bir konumda yer alan ekran boyutu, pek çok kişinin de özen gösterdiği detaylardan. Özellikle sıklıkla dışarıda çalışan kişiler, ideal ekran boyutuna sahip modeller ile çok rahat edebiliyor. 14 inçten daha küçük şekilde dizayn edilen laptop modelleri, dışarıda büyük avantajlar sağladığı için yoğun rağbet görüyor; fakat günlük kullanım için bir model aranıyor ise 16 inç laptoplar avantajlı görülüyor. Hatta oyun için kullanım amacı söz konusu ise bir tık daha büyük ekranlı seçeneklere yönelmek daha doğru olabilir.

Ölçüleri ve Ağırlığı

Notebook alırken dikkat edilmesi gerekenler arasında cihazın toplam ağırlığı ve ölçüleri de önem arz ediyor. Bu ayrıntıların kişilerin beklentilerine uygun olması çok önemli. Ekran boyutu büyüdüğü zaman cihazın da toplam boyutu ve ağırlığı artıyor. Laptop gün içinde çok fazla taşınmayacaksa, genelde kucakta değil de masa üzerinde kullanılacaksa ağır modeller sorun oluşturmayabilir; fakat bilgisayarını sürekli yanında gezdiren kişilerin hem hafif hem de ince laptop modellerinden yana seçim yapması öneriliyor.

Ekran Çözünürlüğü

Ekran çözünürlüğü de ekran boyutu ile orantılı bir şekilde değişiyor. 15 ile 16 inç ve altında dizayn edilen dizüstü bilgisayar modelleri arasında 1366×768 piksel çözünürlük sunan cihazlar yeterli oluyor. Full HD 1080p ve üstü ekranlar, yüksek görüntü kalitesinin yanı sıra kullanım isteği açısından da daha iyi bir seçim.

Pil Ömrü

Eğer laptop hareket halindeyken kullanılacak ise pil ömrü son derece kritik bir detay. Uzun pil ömrü sunan modellerden yana seçim yapmak, şarj cihazına bağımlı kalmayı engelliyor. Aynı zamanda cihazı daha uzun süre kullanmayı da destekliyor. Özellikle seyahat edenler ya da dışarıda çalışanlar için uzun pil ömrü sunan modeller oldukça önemli. Genellikle markalar, belirli pil ömrü sağlayan seçenekleri vurguluyor; fakat gerçek kullanımda bu süreler bazı unsurlar kapsamında değişebiliyor. İncelemeler ve kullanıcı yorumları, cihazların gerçek pil ömrü hakkında daha iyi şekilde fikir edinmeye yardımcı oluyor.

Donanım

Donanım detaylarını 3 temel madde ile incelemek mümkün. Bunlar;

  • Anakart: Anakart da laptop alırken dikkat edilmesi gereken özellikler arasındadır. Anakartlar, bir bilgisayarın adeta kalbi sayılıyor. Cihazın bütün donanımlarının birbiriyle iletişim halinde kalmasını destekleyen anakart; laptoplara güç sağlıyor. Aynı zamanda veri akışını düzenleyip performansını da belirliyor.
  • RAM: RAM; bilgisayardaki hafıza anlamına geliyor. RAM, bellek yeterli olmadığı durumlarda cihazlar çok yavaş işliyor. Hatta bazen hiç açılmıyor. RAM, cihazlarda gerekli olan bütün bilgilerin geçici şekilde depolandığı alan şeklinde ifade ediliyor. Ayrıca son derece hızlı bir şekilde çalışıyor. Açılımı Random Access Memory şeklinde olan RAM, hafıza türü olsa dahi harddisk çeşitlerinden bazı farklarla ayrılıyor. RAM bellek; bilgileri kısa süreli şekilde depolayan yer; Harddisk ise uzun süreli depolama sağlayan kısım.
  • Ekran Kartı: Ekran kartları, laptop modellerinde yüksek çözünürlüklü görüntülerin oluşmasını sağlıyor. Ekran kartı çeşitleri; cihazların bellek tipi, GPU, soğutma sistemi, chip seti, slot ve fan tipi gibi pek çok detaya göre değişiklik gösteriyor.

 

Malzeme Kalitesi

Laptoplarda tercih edilen malzemelerin kalitesi, hem cihazların kullanım ömrü hem de çalışma konforu üzerinde etkili oluyor. Eğer kasada kalitesiz malzemeler tercih edilirse zaman içinde boya atması ya da ısınma gibi sorunlar yaşanabiliyor. Alüminyum kasa tipine sahip laptopların tercih edilmesi daha avantajlı. Bu tip modeller, ısınma sorununu daha iyi oranda telafi ediyor. Haliyle ömürleri de uzun oluyor.

Klavye tuşları ve mekanizmasının da malzemesi son derece önemli. Eğer klavye kalitesiz ise tuşların üzerindeki yazılar kolay biçimde silinebiliyor. Ayrıca aralarında yer alan boşluklardan da bilgisayara toz girebiliyor. Hatta zaman içinde klavye tuşları birer birer sökülebiliyor. Bu da çalışma konforunuzu düşürüp laptopun değerini azaltıyor.

Isınma Sorunu

Her laptop kullanıcısının başına ısınma sorunu sık sık gelebiliyor. Özellikle sıcak bölgede yaşayan kişiler için ısınma sorunu, ciddi bir problem oluşturuyor. Cihazın ısınma sorununun olup olmadığını anlamak ilk başta ne yazık ki mümkün değil. Bu nedenle ürün yorumları ile incelemelerine bakmak faydalı oluyor. Isınma sorunu cihazın genel sağlığı açısından hiç iyi bir durum değil; bu nedenle satın almadan önce mutlaka incelemelere göz gezdirmek gerekiyor.

Harici Girişler

Çok eski dönemlerde dizayn edilen dizüstü bilgisayar modellerinden fazla oranda giriş noktası vardı. USB, Ethernet, Micro SD kart okuyucu, HDMI, VGA ve hatta eski tip yazıcılara ait çok iğneli girişler dahi vardı. Zaman içinde bunların aslında çok gerekli görülmediği bir duruma gelindi. Bu durumun üzerinde özellikle Wi-Fi ve bluetooth teknolojisinin etkisi son derece büyük. Bilgisayar aksesuarlarının bluetooth veya Wi-Fi bağlantılı olması da bu durumda avantaj oluşturuyor; ancak yine de temel girişlerin cihazlarda bulunması önem taşıyor. Bu nedenle seçim sürecinde harici girişlere de göz atmakta fayda var.

Sessiz Çalışma

Gündüzleri birkaç saat çalışan kişiler için bilgisayarın gürültülü çalışması rahatsızlık oluşturmayabilir. Hatta pek çok kişi bunun farkına bile varmayabilir; fakat gece saatlerinde ve sessiz ortamlarda çalışan kişileri bilgisayardan gelen hafif fan sesi dahi rahatsız edebiliyor. Bu noktada seçimi sessiz çalışan bir modelden yana yapmak için bilgisayarı çalışırken görmek öneriliyor. Bunu yaparken ise bilgisayarı zorlayacak birkaç işlemde çalıştırmanız daha faydalı olur. AVM gibi yüksek sesli ortamlarda bunu yapmak zor olabiliyor. Bu noktada ise ürün incelemelerine ve yorumlarına göz atabilirsiniz.

Bağlantı Türleri

Seçim aşamasında bağlantı türleri de önem taşıyor. Bilgisayarların diğer cihazlara ve aygıtlara verimli biçimde bağlanabilmesi için hangi bağlantı türlerine sahip olduğunu bilmek son derece önemli. Günümüzde USB 3.1 ve USB 3.0 bağlantı girişleri oldukça popüler. Bu bağlantı girişleri yüksek aktarım hızı sunuyor. Yeni nesil MacBook modellerinde ThunderBolt teknolojisi ile USB Type-C formatındaki bağlantı girişleri de yer alıyor. Ayrıca görüntü aktarımı için VGA, HDMI, DVI ve DisplayPort gibi güncel çözümler de ön plana çıkıyor.

Bellek ve Depolama Alanları

Bellek yani RAM ve depolama alanı, laptop performansını büyük oranda etkiliyor. Yüksek oranlı bellekler hem hızlı hem de sorunsuz bir kullanım deneyimi sunuyor. Genel olarak bu noktada minimum 8 GB RAM türleri tavsiye ediliyor; fakat daha yoğun tempolu işler için ise 16 GB ve daha fazlasına ihtiyaç duyulabiliyor. Depolama alanı olarak ise SSD yani Katı Hal Sürücü seçilmesi daha uygun olabilir. Bunlar hızlı şekilde başlatma süresi ve veri aktarımı sağlıyor. Ayrıca yeterli depolama alanına sahip olunması pek çok açıdan son derece önemli. Bu sayede dosyaları ya da programları saklamak için yeterli alana sahip olabilirsiniz.

Parmak İzi / Güvenlik

Bazı markaların yeni nesil laptop modellerinde parmak izi sensörüne de yer veriliyor. Bu özellik sayesinde kişiler bilgisayarı açma, internet alışverişi, yeni program yükleme ya da sitelere giriş şifreleri gibi işlemleri parmak izi kullanarak yapılabiliyor. Dizüstü bilgisayar modeli, şirket bilgisayarı şeklinde kullanılıyor ise bu özellik büyük güven ve avantaj sağlıyor. Aynı zamanda kişisel verilerin daha güvenli biçimde saklanması için de avantaj oluşturuyor.

Bütçe

Bütçe, laptop satın alırken rol sahibi olan detaylar arasında ön plana çıkıyor. Laptop fiyatları, son derece geniş bir skalaya yayılıyor. Bu sayede hemen herkes kendi bütçesine yönelik seçenekleri kolay biçimde bulabiliyor. Ürün fiyatlarına etki eden faktörler de son derece kapsamlı. Bu nedenle seçim aşamasında önceliği fiyata vermek doğru olmuyor. Hem fiyat hem de verim açısından orantılı bir model tercih edilmesi daha doğru. Araştırma yapmadan önce kendinize bütçe belirleyip bu bütçe doğrultusunda karşınıza çıkan seçenekleri inceleyebilirsiniz. Bu sayede hem bütçenize hem de beklentilerinize hitap eden modeli daha kolay şekilde bulabilirsiniz.

Tavsiye Edilen Ürünler
İnternet sitemizde çerezlerden faydalanılmaktadır. Ayrıntılı bilgi için Kişisel Verilerin Korunması Kanununu, Gizlilik Sözleşmesi ve Çerez Politikamızı inceleyebilirsiniz. Reddet Kabul Et
Whatsapp