SepetALIŞVERİŞ SEPETİM
Sepetinizde ürün yok
BLOG
Yayın Tarihi : 08.05.2024 10:57 | Güncellenme Tarihi : 08.05.2024 11:18 | Teknoloji
Oyun Monitörü Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Monitör Seçimi Yapılırken Dikkat Edilecekler Nelerdir?

Monitör seçimi yapılırken dikkat edilecekler hem basit hem de kapsamlı detaylardır. Oyuncu monitörü seçiminde dikkate alınması gereken birkaç temel detay bulunur. Bu noktada monitörün çözünürlük oranı, ekran yenileme hızı ya da tepkime süresi gibi özellikler devreye girer. Ancak detaylar bununla sınırlı değildir. Seçim aşamasında önem taşıyan daha nice detay bulunur.

Monitör seçeneklerini incelerken teknik tablolarda tazeleme hızı, renk gamutu, çözünürlük ya da panel tipi gibi pek çok terimle karşılaşmak mümkün. Bu teknik terimlerin ne ifade ettiğini ve monitör seçimindeki rolü hakkında bilgi edinerek doğru seçimler yapabilirsiniz. Bunların dışında kullanım amacı, ekran özellikleri, RAM kapasitesi ve ebat gibi detayların her biri seçim aşamasında rol oynar. Peki monitör seçimi nasıl yapılır? Seçim aşamasında nelere dikkat etmeli? Bütün bu soruları cevaplamak gerekirse şu başlıklardan bahsedilebilir:

Kullanım Amacı

Oyuncu monitörü seçimindeki temel amaç şüphesiz oyun oynamak. Ancak cihazların tam olarak ne için kullanılacağı da önemli bir detay. Rekabetçi çevrim içi oyunlar bu noktada iyi bir seçenek olabilir. Ayrıca bu bilgisayarlar ile zaman zaman film de izleyebilirsiniz. Hatta hem iş hem oyun amaçlı da kullanabilirsiniz. Dolayısıyla yapacağınız tercihler, doğrudan kullanım amacınız ile ilgilidir. Bu nedenle inceleme yapmadan önce gün içerisinde bilgisayarınız ile neler yaptığınızı düşünmenizi öneririz. Bu sayede satın alacağınız monitörü daha verimli biçimde kullanabilirsiniz.

Ekran Boyutu ve Çözünürlüğü

Ekran boyutu, hem göz zevki hem monitörün yerleştirileceği alan ile ilgilidir. Oyun oynamak ile ilgili iseniz ya da işinizden dolayı yoğun biçimde tasarım programları kullanıyorsanız büyük ekranlar sizin için idealdir. Ekran boyutları inç birimiyle ifade edilir. Günümüzde 24 inç ya da 27 inç gibi ekran boyutları fazlasıyla revaçtadır.

Monitörlerin önemli detayları arasında yer alan yüksek çözünürlük, temelde yüksek görüntü kalitesi anlamına gelir. Çözünürlük; monitörün yükseklik x genişlik formatında kaç piksel içerdiğini belirtir. 1920×1080 yani 1080P ve full HD çözünürlük, oyuncu monitörü seçimi için minimum oran olmalıdır. Bunların yanı sıra 2K veya 4K monitörlerle de üst düzey bir deneyim yaşamak mümkündür. 21.5″ boyutundaki modeller genellikle küçük masalara ve dar bütçesi bulunanlara hitap eder. 23.8″, 24″ ve 24.5″ boyutunda dizayn edilen ekranlar ise full HD görüntü sağlaması ile avantaj sunar.

Panel Türü

Panel türü de seçim aşamasının önemli detayları arasındadır. Panel türünde 3 seçenek mevcuttur: TN, VA ve IPS. TN veya bükümlü nematik, bilinen en eski LCD panel türüdür. Bu paneller; dikey eksende sınırlı oranda görüş açısı sunar. Bu panele sahip cihazlara farklı açılardan baktığınız zaman renklerin tamamen tersine döndüğünü görebilirsiniz. Dolayısıyla sadece dik bakışlar için uygundur.

VA veya dikey hizalama, IPS ile TN arasındaki geçişi ifade eder. VA paneller en iyi kontrast oranlarını sunar. Özellikle televizyon üreticileri tarafından tercih edilir. VA panellerde yüksek yenileme hızları mevcuttur. Fakat gecikme süresi TN’dekinden çok da düşük değildir. Gecikme, fazla gölgelenme ya da bulanıklaşmaya neden olabileceği için rekabetçi çevrim içi oyunlar açısından uygun bulunmaz.

IPS panellere aşırı uç açılardan bakıldığında dahi renk doğruluğu korunur. IPS monitörler, biraz daha maliyetlidir. Dolayısıyla bütçeniz kısıtlı ise 4 ms gecikme süresi sunan IPS panelleri de tercih edebilirsiniz.

Tepki Süresi

FPS oyunları söz konusu olduğu zaman özellikle çeşitli profesyonel e-spor oyuncuları için tepkime süresinin ne denli önem arz ettiğini bilmeyen yoktur. Tepkime süresi; basit ifadeyle, bir monitörün bütün pikselleri birer birer siyahtan beyaza ne kadar sürede geçirdiğinin ifadesidir. Oyuncu monitörü seçimlerinde de muhakkak 1 ms tepkime süresi tercih edilmeli. Aksi takdirde oyunlarda buğulanma ya da gecikme gibi sorunlar görebilirsiniz.

Yenileme Hızı

Monitörlerin ekrandaki görüntü yenileme hızı, direkt olarak görüntü performansını etkiler. Yüksek yenileme hızı ile hem pürüzsüz hem net görüntüler elde edilebilir. Özellikle e-spor gibi tamamen rekabete dayalı oyunlarda oyuncuların iyi biçimde tepki vermesine imkan sağlar. Aynı zamanda daha akıcı bir oyun deneyimi yaşanması da mümkün olur. 144Hz gibi değerler yenileme hızında üst düzey performans almanızı destekler.

Bağlantı Esnekliği

Monitör ile diğer cihazlar arasında kurulan iletişim; kablo ve dönüştürücüler sayesinde gerçekleşir. Bu nedenle ses ve görüntü aktarımı, monitör modelinin sahip olduğu bağlantı portlarına bağlıdır. Monitörün bağlantı seçeneklerinin fazla olması, iletişim kurabileceği cihaz sayısının da çok olduğu anlamına gelir.

Fiyat Aralığı

Oyuncu monitörü tercih ederken belirlenmesi gereken en önemli şeylerden biri de sahip olunan bütçe aralığıdır. Bütçenin düşük olması, performans açısından da daha düşük modelleri karşınıza çıkarır. Fakat elinizdeki bütçe yüksek bile olsa yine de detaylı şekilde düşünmekte fayda var. Dilerseniz monitör için ayırmış olduğunuz bütçenin bir kısmını kenara koyup, bununla sisteminizin özelliklerini ya da bilgisayarınızda kullandığınız diğer aksesuarlarınızı yükseltebilirsiniz. Bu noktada ise en doğru kararı vermek size kalır.

Oyuncu Monitörü Nasıl Olmalı?

Monitör seçiminde dikkat edilmesi gerekenler temelde basit görünüyor olabilir. Ancak yukarıda bahsettiğimiz detayların her biri büyük önem arz eder. Bir detayın yanlış seçilmesi durumunda elde edeceğiniz verim ve göstereceğiniz performans da büyük oranda etkilenir. Seçim aşamasında pek çok insan, bütçeyi her şeyin önünde tutar. Ancak bu durum, doğru seçim noktasında kısıtlayıcı hale gelir. Eğer oyun tutkunu iseniz sizin için cihazların performansı kadar görüntü kalitesinin de önemli bir detay olduğunu bilmelisiniz. Bu doğrultuda bilgisayarınızın donanımsal güçlerine yatırım yaptığınız gibi monitöre de bir miktar yatırım yapmanız gerekir. Son yıllarda popülerliği bir hayli artan kavisli yani curved monitörler, oyun dünyasında da giderek yaygın hale gelir. Kavisli modeller; görünüm açısından da son derece şık bir stil sunar. Aynı zamanda daha geniş bir görsel alan ile derinlik algısı da oluşturur. Böylece sizi gerçek dünyadan başarılı biçimde koparıp oyun dünyasının bir parçası haline gelmenizi vadeder. Bütçeniz kapsamında kavisli modelleri değerlendirebilirsiniz. Dilerseniz düz modellerden yana da seçim yapabilirsiniz. Bu sayede beklentilerinizi en iyi şekilde karşılayabilirsiniz.

 

İnternet sitemizde çerezlerden faydalanılmaktadır. Ayrıntılı bilgi için Kişisel Verilerin Korunması Kanununu, Gizlilik Sözleşmesi ve Çerez Politikamızı inceleyebilirsiniz. Reddet Kabul Et
Whatsapp